Designweb - de grootste design zoekmachine

5x Dutch Design deel 3, duurzaam, 3D en een beetje design met humor

blog
29-04 2024, 16:45
designweb redactie

5x Dutch Design deel 3. De eerste en tweede10x Dutch Design’ werden goed gelezen en bekeken, dus zetten we deze serie door. Maar in plaats dat we voor 10x Dutch Design gaan, gaan we voor ‘5x’. Dan kunnen we per Dutch designer of Dutch Design merk meer aandacht besteden en natuurlijk meer beeld laten zien. Er is veel design talent in Nederland, die laten we graag zien. Ook zijn er genoeg gevestigde merken en designers te vinden. Door onder andere de Design Academy Eindhoven en de Rietveld Academie zijn er zoveel goede ontwerpers in Nederland. Dus meer 5x Dutch Design blogs!

een nieuwe blog over Dutch Design, 5x dutch design deel 3

5x Dutch Design deel 3, duurzaam, 3D en een beetje design met humor

De Dutch Designers en merken in deze blog

Het thema van deze editie is duurzaam, 3D en een beetje design met humor. Humor ja, daar kom je snel genoeg achter als je verder leest. De vijf Dutch Designers en Dutch design merken die we in deze blog beschrijven vind je hieronder. Klik om direct naar het(de) Dutch Design(er) te springen waarover je wilt lezen of scrol lekker door naar beneden.

Dutch Designer Erik Stehmann

We starten deze blog met de Dutch Designer Erik Stehmann van 'studio eeeeeeeeeerik Stehmann'. Erik houdt van humor en vrolijk design met een grote aantrekkingskracht. Zoals hij zelf zegt: "Mijn ontwerpen zijn als speelgoed voor volwassenen". In zijn studio in Arnhem is hij voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen van technieken, materialen en producten. Zelf ontdekken vindt Erik beter, want als je de handleiding volgt, kom je op hetzelfde resultaat als alle anderen.

"Ik vind het belangrijk dat mijn studio een plek is waar ik me schaamteloos als een idioot kan gedragen en de bestaande regels los kan laten om tot nieuwe uitvindingen en ontwerpen te komen

Om dat nog maar even met een uitspraak van Erik te bevestigen: "Ik vind het belangrijk dat mijn studio een plek is waar ik me schaamteloos als een idioot kan gedragen en de bestaande regels los kan laten om tot nieuwe uitvindingen en ontwerpen te komen." Stehmanns makersinstinct en technische kennis van materialen en technieken zijn kenmerkend voor de hoge kwaliteit van de uitvoering van zijn ontwerpen. Voor grotere projecten aarzelt hij niet om samen te werken met andere disciplines of fabrikanten. Snel naar het design van Erik!

Dutch designer Erik Stehman

Dutch Design van Erik Stehmann

Erik Stehmann heeft plezier in zijn werk en wil graag anderen vermaken met zijn design. Dat is het belangrijkste. Dat neemt niet weg dat hij prachtige ontwerpen heeft gemaakt. Een aantal van zijn ontwerpen zijn onder licentie verkrijgbaar bij onder andere Weltevree (Beach Rocker en Beach Chair) en de Fatboy Toni serie. De PWT lamp (Pretty Weird Thing) is het enige product dat hij zelf produceert en verkoopt. Dit komt doordat deze volledig is ontstaan vanuit een onderzoek naar 3D-printen en hij hiervoor uiteindelijk zijn eigen printer heeft ontwikkeld, specifiek bedoeld om deze vormen op hoge kwaliteit te kunnen printen. De PWT lamp is een prachtig stuk design. Een rare lamp? Nee, geweldig! Ze worden op bestelling gemaakt! Wat denk je van de Showpik, die Erik speciaal voor zijn show op de Dutch Design Week 2019 heeft gemaakt? Bekijk hieronder ook de Oneliner Bril, Spiral lamp, Rilly Nice Lamp en de Lamp-a-go-go! Stuk voor stuk prototypes waarvoor Erik op zoek is naar merken of labels om deze samen door te ontwikkelen en op te nemen in hun collectie.

Bekijk meer designs van Erik of check zijn Instagram.

Dutch design van Erik Stehman
De PWT lamp (Pretty Weird Thing) 
Deze spiral lamp is een mooi staaltje dutch design
De Spiral lamp
Erik stemman is een dutch designer met veel humor
Onder: de Oneliner Bril
Weltevree Beach Rocker Schommelstoel Rood/Blauw

Prijzen Weltevree Beach Rocker Schommelstoel Rood/Blauw

sommige van zijn producten zijn nog te koop onder licentie
Boven: Rilly Nice Lamp
Erik is een Nederlandse designer
de Lamp-a-go-go!

Gebruik jij de design zoekmachine designfinder al?

In designfinder zoek je Dutch Design, vergelijk je prijzen en stel je prijsalerts in!

meer informatie

Dutch Designer Stijn van Aardenne

Stijn van Aardenne is de volgende Dutch Designer waar we het over gaan hebben. Stijn heeft de overstap gemaakt van grafisch ontwerper naar ruimtelijk ontwerper. Hij doet dit op een technische manier met 3D-geprinte objecten. Deze interesse in computergestuurd werk werd aangewakkerd op de Kunstacademie, waar hij de minor Digital Craft volgde. In 2019 bouwde hij zijn eigen 3D-printer waarmee hij in korte tijd grote plastic objecten kan printen. Stijn gebruikt nu gerecycled plastic granulaat van oude ijskasten. Duurzaam toch! Hij maakt van oud materiaal weer nieuwe ontwerpen, zoals vazen, schalen en lampen.

De Maze lamp van Dutch Designer Stijn van Aardenne
De Maze lamp van Stijn van Aardenne
3D printen doet Stijn van Aardenne met zijn eigen ontwikkelde printer

Dutch Design van Stijn van Aardenne

De Maze Lamp is een van de parels van Stijn. Deze lampen worden geprint rond een roterende buis; door deze nieuwe (en zelf ontwikkelde) techniek ontstaat er een compleet nieuwe dimensie aan ontwerpmogelijkheden. De Maze Lamp staat op drie roestvrijstalen poten en is prachtig om te zien zowel wanneer de lamp aan staat als wanneer de lamp uit staat; het omgevingslicht maakt de Maze Lamp tot een interessant object. Wat nog mooier is, is dat geen twee Maze lampen hetzelfde zijn. Elke lamp heeft een ander uniek patroon. Door deze extra inspanning van Stijn heeft iedereen een uniek stuk in huis. Daarnaast biedt Stijn ook de Maze bowl aan, die net als de Maze Lamp is gemaakt van afgedankte ijskasten en kleerhangers. Vier dikke lagen geprint gerecycled plastic vormen de basis van deze kom, machinaal geweven tot een altijd uniek patroon en zorgvuldig met de hand gevormd tot zijn uiteindelijke vorm. De lampen en de schalen worden uiteraard geprint met gerecycled materiaal. Bekijk meer op de website van Stijn.

Nederlands en duurzaam design van Stijn van Aardenne
Dutch design deel drie.
De nog ongevormde Maze bowls

Dutch Design van Studio Floris Meijer

Dutch designer Floris Meijer is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven in 2022. Sindsdien werkt hij als multidisciplinaire ontwerper vanuit zijn studio in het Gelderse Gorssel. In zijn studio is Floris veel bezig met materiaal- en techniekonderzoek, wat terug te zien is in bijna elk product. Zoals de Luxjes, hele kleine vaasjes geblazen in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, en recentelijk in de CAM-serie. Een cross-over tussen ambacht en een digitale vormgeving. Floris Meijer streeft altijd naar nieuwe ideeën.

Dutch design van Floris Meijer
Lampen van de CAM-serie
design vazen met de hand geblazen in Nederland
Luxjes van Floris Meijer

Het Design van Studio Floris Meijer

De CAM lampen zijn een krachtig staaltje Dutch Design, ontstaan uit onderzoek naar het digitaal produceren van gietmallen voor gietklei. Het is dus een cross-over tussen ambacht en digitale vormgeving. De mal is uitgefreesd met een CNC-machine, die laag voor laag met hoge precisie materiaal uit de mal snijdt, wat zijn afdruk achterlaat in het zachte gips. Nadat de mal gevuld is met vloeibaar porselein en afgebakken is op hoge temperatuur in de keramiekoven, laat het porselein licht door. Op de CAM lamp zijn nog sporen terug te vinden die de frees heeft achtergelaten in de mal. De combinatie van het patroon en de manier waarop het porselein licht doorlaat, geeft de lamp een magisch effect.

de CAM serie van Studio Floris Meijer porselein en dutch design

Studio Floris Meijer CAM Cordless

De nieuwste toevoeging aan de CAM-serie is een draadloze porseleinen tafellamp, de CAM Cordless. De lamp heeft geen aan- of uitknop, maar een ingebouwde dimmer. Door de lamp over zijn eigen as te laten draaien, gaat de lamp aan. De lamp was voor het eerst te zien tijdens de Milan Design Week bij de Isola Design Gallery. Bekijk het design van Studio Floris Meijer.

Dutch design van Floris Meijer
De CAM Cordless 
Koop de nieuwe CAM Cordless via designweb

Dutch Design van Atelier Fig.

Atelier Fig is opgericht door Ruben Hoogvliet en Gijs Wouters. De twee Dutch designers delen een passie voor materialen, vakmanschap en de natuurlijke wereld. Het duo is gespecialiseerd in experimentele processen en innovatieve ontwerpen, en zij creëren buitengewone objecten die het transformerende karakter van het creatieve proces laten zien. Met een zelfontwikkelde productiemethode hebben ze een eigen vormentaal ontwikkeld, met als resultaat kenmerkende creaties, gepersonaliseerde producten en opmerkelijke stukken. De Gravity collectie, die de vloeibare staat van porselein laat zien, getuigt van hun meesterschap over een baanbrekende diphanging-techniek die de grenzen verlegt van wat mogelijk is met klei.

Atelier Fig heeft de Rising Talent Award in Parijs ontvangen en heeft uitgebreid geëxposeerd, onder andere op de Dutch Design Week en Paris Design Week. Hun samenwerkingen strekken zich uit over de hele wereld, met partners zoals Vitra in Weil am Rhein en B&B Italia in Milaan.

Design van Atelier Fig vind je ook in designfinder terug
De mannen van Atelier Fig en de Gravity collectie

Zo ontstaat de Gravity-collectie van Atelier Fig

Zo werkt de diphanging-techniek van Atelier Fig: vochtabsorberende schuimstructuren worden ondergedompeld in vloeibaar porselein, waarna ze te drogen worden gehangen. Deze structuren vervormen vervolgens volledig onder het gewicht van de toegevoegde klei. De zwaartekracht heeft altijd het laatste woord. Dit maakt het proces een voortdurende interactie tussen de natuurlijke kracht en de creativiteit van Ruben en Gijs. Nadat de natte grondstof is gevormd, wordt het product gedroogd en vervolgens gebakken bij temperaturen tot 1240°C. Ten slotte wordt het voorzien van een laagje gekleurd glazuur of engobe.

 

Atelier Fig. - Gravity Figures Dog Schuin | S | Light Blue

Prijzen Atelier Fig. - Gravity Figures Dog Schuin | S | Light Blue

Het design van Atelier Fig.

Het prachtige design van Atelier Fig is deels te vinden op designfinder. Onlangs hebben we namelijk de Gravity Figures collectie toegevoegd. Deze fragiele figuren zijn ontstaan tijdens de ontwikkelingsfase van de Gravity-collectie. Deze zwaartekrachtfiguren zijn unieke sculpturale objecten die dienen als kleine kunstwerken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en karakters. De Gravity-collectie bestaat uit unieke limited editions. De 2024 series 0.1 bestaat uit de bekende kaarsenhouders en Gravity bowls (schalen) in verschillende vormen. Elk item wordt op bestelling gemaakt. Soms worden items in een oplage geproduceerd, maar zelfs als een item in oplage wordt gemaakt, zal de zwaartekracht altijd voor variatie zorgen, waardoor elk stuk uniek is. Dat kon je hierboven in de video van het proces ook zien. De Gravity-collectie kan je hier bestellen.

De gravity collectie van Atelier Fig is een krachtig stukje dutch design
de gravity collectie is echt uniek dutch design dat de hele wereld over gaat
aanstormend en gevestigd talent vind je in Nederland
dit is het derde deel van de populaire dutch design blog op designweb
Atelier Fig. Gravity Bowl

Jouw design ook in designfinder vindbaar maken?

Designfinder is als kern van designweb dé tool voor meer bereik, meer traffic en sales

meer informatie

Dutch Design Arco

Dutch design van Arco. Ken je ze? Ze maken namelijk de beste houten designtafels sinds 1904. Al vier generaties lang zijn ze een onafhankelijk familiebedrijf met splinters in hun vingers. Hun fabriek staat in de Achterhoek, in een omgeving die de vakmensen van Arco inspireert om te werken met het beste hout en, waar mogelijk, lokaal hout op een zo duurzaam mogelijke manier te gebruiken.

"We are Arco, we make tables. For this generation. And the next. And the next"

En ze blijven investeren in nieuwe technieken, nieuwe vaardigheden, nieuwe kennis, nieuw materiaal en nieuw talent. Zij noemen dit 'Het Nieuwe Vakmanschap'. En dit motiveert en inspireert ons om handgemaakte tafels te produceren, voor de huidige én komende generatie. En voor alle generaties daarna. Al 120 jaar lang. En hun slogan bevestigt dat: 'We are Arco, we make tables. For this generation. And the next. And the next.' Leer Arco beter kennen in de onderstaande video.

 

Dutch design lees je op designweb
De Arco Dew Coffee Table door Sabine Marcelis

Dutch design meubels van Arco

Bij Arco maken ze de beste houten designtafels, ja dat zeggen ze gewoon zelf, en objecten die bij de tafels passen, zoals stoelen, banken en andere kleinmeubelen. Alle producten worden in hun eigen fabriek geproduceerd. Hun ontwerpen zijn eigentijds, maar niet onderhevig aan trends. Kwaliteit staat voorop! Arco werkt samen met Nederlandse ontwerpers zoals Sabine Marcelis, die de Dew tafel en Dew Coffee Table heeft ontworpen. Of bijvoorbeeld de Kami Collectie, deze tafels zijn ontworpen door Joost van der Vecht. Ook voor zakelijk gebruik biedt Arco veel oplossingen, zoals de Arco Move. Arco Move is een driehoekige tafel waarmee je eindeloze configuraties kunt maken, handig voor het inrichten van flexibele werkplekken. Arco Slim is een tafel die in 2005 is ontworpen door Bertjan Pot. De Arco Slim is dun maar toch zeer stabiel, mogelijk gemaakt door een unieke staal-sandwich constructie.

Bekijk design van Arco

Arco is een fabriek die al sinds 1904 dutch design maakt op een duurzame manier
Dutch Design, de Arco Move! 
Nederlands design met kwaliteit die jaren mee gaat
Arco Essential
Arco is dutch design en al jaren in nederland
Detail van de Arco Slim

Dutch Design zoeken in designfinder en kopen?

In designfinder vind je al genoeg Dutch Design van o.a. Jens van Deursen, No Waste Kees, Vij5 en Studio Jes Iken. Maar onze ambitie is dat er nog veel meer Dutch Design gevonden en verkocht gaat worden. We willen dus graag meer design van Dutch Designers toevoegen. Ben jij designer? Jouw design in designfinder? Mail ons of lees hier meer informatie!

Dutch design kopen? Gebruik designfinder om je favoriete item te vinden. Design gevonden, bekijk waar je het voor de beste prijs kan kopen. Bewaren voor later? Zet het op je wishlist! Is de prijs wat boven je budget? Maak gebruik van de prijsalert tool. Dan krijg je een melding als de prijs jouw ingestelde bedrag bereikt. Wij checken de prijs 5 keer per dag!

Naar designfinder

Terug naar het overzicht

  • Vitra
  • FLOS
  • Louis Poulsen
  • Artemide
  • Knoll
  • Foscarini
  • Kartell
  • Ligne Roset
  • Driade
  • USM
  • Muuto
  • Hay
  • String
  • &Tradition
  • Moooi
  • Artifort
  • Fritz Hansen
  • Tom Dixon

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.