Kopen op afstand. Welke rechten heb ik? Veertien dagen bedenktijd bij koop op afstand Twee jaar garantie Meer informatie
De Vitra LTR Bijzettafel is een ontwerp van Charles & Ray Eames. De Low Table Rod base (LTR) werd in 1950 ontworpen als klein, veelzijdig bijzettafeltje. Tegen deze tijd hadden ze het werken met gelast draadstaal al goed onder de knie, onder andere door het ontwerpen van de Cats Cradle Base. Het is dan ook het eerste wat opvalt aan het compacte, charmante tafeltje. Bovenop het onderstel ligt een houten blad dat te verkrijgen is in vele afwerkingen. Het echtpaar Eames plaatste de LTR op allerlei manieren in hun eigen huis; het Eames House, waarin ze ook nu nog te bewonderen zijn. Zet er meerdere bij elkaar om een salontafel te vormen, plaats ze op elkaar om te gebruiken als schapjes of zet hem gewoon individueel naast de bank of fauteuil. De LTR is verkrijgbaar met een verchroomd onderstel of een onderstel in basic dark poedercoating. Voor wat betreft het blad heeft u de keuze uit HPL (wit of zwart), massief hout (naturel eiken, gerookt eiken, Amerikaanse notelaar), gefineerd (Amerikaans kersen) of een blad van bladgoud. In het laatste geval is het bladgouden oppervlak afgewerkt met een transparante coating. Het tafeltje is 39.2 centimeter breed, 25 centimeter hoog en 33.5 centimeter diep.
Charles Eames werd in 1907 geboren in St. Louis, Missouri, en studeerde architectuur aan de Washington University in St. Louis. In samenwerking met verschillende partners ontwierp hij huizen en kerken. Zijn werk trok de aandacht van Eliel Saarinen, die hem in 1938 een studiebeurs aanbood voor de Cranbrook Academy of Art in Michigan. In 1940 wonnen hij en Eero Saarinen de eerste prijs in de ‘Industrial Design Competition for the 21 American Republics’, beter bekend als ‘Organic Design in Home Furnishings’, georganiseerd door het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. In datzelfde jaar werd Charles benoemd tot hoofd van de afdeling industrieel ontwerp van Cranbrook.
Ray Eames studeerde schilderkunst aan het Bennett College in Millbrook, New York, en vervolgde haar studie aan de Hans Hofmann School of Fine Arts. In 1937 nam ze deel aan de eerste tentoonstelling van abstracte Amerikaanse kunstenaars in het Riverside Museum in New York. In 1940 schreef ze zich in aan de Cranbrook Academy of Art, waar ze Charles ontmoette.
In 1941 trouwden Charles en Ray en verhuisden ze naar Los Angeles. Hier begonnen ze te experimenteren met technieken voor het driedimensionaal buigen van multiplex, met als doel comfortabele en betaalbare stoelen te ontwikkelen. De Tweede Wereldoorlog onderbrak hun werk, waardoor ze zich richtten op het ontwerpen en produceren van multiplex beenspalken voor de Amerikaanse marine.
In 1946 presenteerden ze hun experimentele meubelontwerpen in het MoMA. Kort daarna begon de Herman Miller Company in Zeeland, Michigan, met de productie van hun meubels. In 1948 namen Charles en Ray deel aan de MoMA-wedstrijd ‘Low-Cost Furniture’ en in 1949 bouwden ze hun iconische Eames House, dat diende als privéwoning én als experiment in modern wonen. Naast meubelontwerp en architectuur werkten ze ook met grafisch ontwerp, fotografie, film en tentoonstellingsinrichting.
In 1957 sloot Vitra een licentieovereenkomst met Herman Miller en begon het bedrijf met de productie van Eames-ontwerpen voor Europa en het Midden-Oosten. De samenwerking met Charles en Ray Eames markeerde het begin van Vitra als meubelfabrikant. Tot op de dag van vandaag blijft hun ontwerpfilosofie een essentiële pijler bij Vitra en vormt het een inspiratiebron voor de waarden en ambities van Vitra.
Bij Vitra geloven ze sterk in de kracht van design om onze gedachten en gevoelens te vormen, zowel thuis, op het werk als onderweg. Als een familiebedrijf van de derde generatie, omarmen ze een ecologische, culturele en commerciële missie om voortdurend hun omgeving te verbeteren.
De Vitra Campus en het Vitra Design Museum, compleet met inspirerende tentoonstellingen, rijke designarchieven en een uitgebreide meubelcollectie, dienen als bronnen van inspiratie voor zowel bezoekers als medewerkers. Ze dragen bij aan een dieper begrip van de rol van design en architectuur bij het vormgeven van de toekomst waarin we leven.
Bij Vitra is milieubewustzijn in elk aspect van hun werk verweven. Dit blijkt duidelijk uit de manier waarop Vitra producten ontwikkelt en produceert, hub keuze van grondstoffen en hun organisatie van de toeleveringsketen. Vitra beschouwt elk nieuw inzicht als een kans voor verdere groei en verbetering.
Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.