Designweb - de grootste design zoekmachine

Wat is het verschil tussen de Panton Chair en Panton Classic Chair van Vitra?

blog
20-03 2024, 11:15
designweb redactie

De Vitra Panton Chair versus de Vitra Panton Classic Chair: één woord extra en de stoelen lijken precies hetzelfde te zijn. Alleen de prijs is dit zeker niet. De Panton Chair is te koop vanaf €349 en de Panton Classic Chair vanaf €1.580. Wat is dan precies het verschil tussen deze twee stoelen van Vitra? Een kleine disclaimer: als je de verschillen eenmaal kent wil je hoogstwaarschijnlijk alleen nog de duurdere versie. Verder lezen is dus op eigen risico!

Wat zijn de verschillen tussen een Panton Chair en Panton Classic Chair van Vitra
Vitra Panton Chair vs Panton Classic Chair

De originele Vitra Panton Chair

Het idee achter de originele Panton Chair is eind jaren 50’ bedacht door Verner Panton. In 1963 ging hij de samenwerking aan met Vitra, en samen gingen ze de uitdaging aan om het ontwerp werkelijkheid te maken. Dit bleek bijna onmogelijk, met jaren lang testen en onderzoeken als gevolg. Het kostte uiteindelijk 10 prototypen om tot het ontwerp van de Panton Chair te komen zoals we hem vandaag de dag kennen.

"Het kostte uiteindelijk 10 prototypen om tot het ontwerp van de Panton Chair te komen zoals we hem vandaag de dag kennen"

De serieproductie van de Panton Chair begon vervolgens in 1967, waarbij de stoel volledig gemaakt uit één stuk kunststof een sensatie veroorzaakte en talloze onderscheidingen ontving. Het ontwerp wordt beschouwd als een echte klassieker in de designwereld en is een van de eerste modellen stoelen die in het iconische Museum of Modern Art in New York te vinden is. In 1999 kwam ook de goedkopere Vitra Panton Chair op de markt, welke gemaakt wordt van gekleurd polypropyleen. Vanaf dit moment is de eerste, originele Panton Chair de ‘Panton Classic Chair’ gaan heten. Klinkt logisch, toch?!

vitra Panton Chair vs de Panton Classic Chair
wat is nu het verschil tussen deze twee stoelen

De uiterlijke verschillen tussen de Panton Chair en de Panton Classic Chair van Vitra

Op het eerste gezicht lijken de Vitra Panton Chair en de Panton Classic Chair identiek. Maar als je de stoelen eens goed bestudeert, vallen er toch een aantal verschillen op. Allereerst valt op dat de lijn die aan de zijkant van de stoel loopt bij de Panton Chair dikker is dan bij de Panton Classic Chair. Hierdoor oogt de Panton Classic Chair een stuk eleganter, slanker en gestroomlijnder. Het tweede opvallende verschil zit hem in het ‘achterwerk’ van de stoelen. Die van de Classic Chair heeft een mooiere, soepelere ronding dan het achterwerk van de goedkopere versie. Een derde duidelijk verschil is dat de Panton Classic Chair voorzien is van een hoogglans laklaag, waardoor deze alleen geschikt is voor binnenshuis. De Panton Chair is daarentegen niet afgewerkt met lak, maar geproduceerd uit gekleurd polypropyleen met een matte afwerking. De Panton Chairs zijn vervolgens behandeld met een speciale laag om verkleuring door UV-straling tegen te gaan, waardoor ze ook ontzettend geschikt zijn voor buitengebruik. Op onderstaande detailfoto’s zie je de genoemde verschillen nog eens goed terug.

dit zijn de verschillen tussen een Vitra Panton Chair en Panton Classic Chair
Dit zijn de verschillen tussen de Panton Chair's
De verschillen met de twee Panton Chairs over elkaar heen

Het verschil in materiaal van de Panton Chairs

De Panton Classic Chair en de Panton Chair zijn beide van verschillende soorten kunststof gemaakt en op een andere manier afgewerkt. De Vitra Panton Classic Chair is gemaakt van hardschuim (polyurethaan) en heeft een glanzend, gelakt uiterlijk. De Panton Chair is daarentegen gemaakt van door en door gekleurd polypropyleen en heeft een matte afwerking. Deze kunststof is recyclebaar en is daardoor ondanks de lagere prijs wel extra duurzaam.

Waarom is de Panton Classic Chair bijna 5 keer zo duur als de Panton Chair?

De Panton Chair is te koop vanaf €349 en de Panton Classic Chair vanaf €1.580. Je vraagt je vast af waarom er zo’n groot prijsverschil bestaat tussen beide stoelen. Eigenlijk kan je dat wel raden, toch? Dit zit hem natuurlijk in het materiaalgebruik, de afwerking en de geschiedenis van het design. De Panton Classic Chair is zoals we al uitlegden gemaakt van hardschuim en daarna afgelakt. Dit is veel kostbaarder, zowel in materiaal als proces, dan het gekleurde polypropyleen waarvan de nieuwere Panton Chair gemaakt is. Dit materiaal is veel goedkoper en heeft al een kleurtje voordat het een stoel wordt, waardoor-ie niet afgelakt hoeft te worden. Ook zit er natuurlijk uiteindelijk gewoon een bepaalde prijs aan het idee van een originele design klassieker, zoals in dit geval de Panton Classic Chair.

Vitra Panton Classic Chair heeft een gestroomlijnde lijn aan de zijkant
Detail Vitra Panton Classic Chair

De productiegeschiedenis van de Vitra Panton Chair

Aan de Vitra Panton (classic) Chairs zoals we die vandaag de dag kennen gaat een hele geschiedenis vooraf. De productiegeschiedenis van de stoel ziet er als volgt uit:

  • 1967 - 1968: de start van de eerste serieproductie van koudgevormde, glasvezelversterkte polyesterhars, geverfd in verschillende kleuren. De fabrikanten waren Herman Miller en Vitra.
  • 1968 - 1971: het model uit de tweede serie van polyurethaan hardschuim werd uitgebracht, eveneens geverfd in verschillende kleuren. De fabrikanten waren Herman Miller en Vitra.
  • 1971 - 1979: het model uit de derde serie van gekleurd thermoplastisch polystyreen kwam uit. De stoelen van dit materiaal zijn te herkennen aan de ribbels onder de bocht tussen het zitgedeelte en het onderstel. De fabrikant was Vitra en in de Verenigde Staten tot 1975 Herman Miller.
  • 1979 - 1983: De Panton Chair was in deze periode tijdelijk niet in productie. Het materiaal dat gebruikt werd bleek namelijk minder bestand tegen veroudering en verwering dan verwacht, dus er ontstonden scheuren in de stoelen. Vitra’s imago kwam in gevaar!
  • 1983 - heden: de productie startte weer en de tweede versie van de originele Panton Chair werd gemaakt van geverfd polyurethaan hardschuim. Deze serie is te herkennen aan de handtekening van Verner Panton op de basis. Van 1983 tot 1990 was Hoorn in opdracht van de WK Group de fabrikant; sinds 1990 is dit weer Vitra.
  • 1999 - heden: het model uit de vierde serie, de Vitra Panton Chair gemaakt van gekleurd polypropyleen, is eveneens in productie genomen. De fabrikant is Vitra. Sinds 1999 wordt daarom het originele model verkocht als Panton Classic Chair.

Conclusie: de Vitra Panton Chair versus de Panton Classic Chair

Al met al verschillen de Vitra Panton Chair en de Vitra Panton Classic Chair als je ze naast elkaar zet vooral in de details van elkaar. Deze details vind je onder andere terug in het materiaal, de afwerking en het design zelf. Als echte designliefhebbers gaat onze voorkeur uit naar de elegantere klassieker en zouden wij dus voor de Vitra Panton Classic Chair kiezen. Dit is ten slotte het originele meesterwerk van Verner Panton. Je zou de goedkopere Vitra Panton Chair kunnen zien als een betaalbare replica uitgebracht door Vitra zelf. Wat ons betreft overigens wel de enige design replica die je schaamteloos mag shoppen!

design van vitra en de verschillen lees je in deze blog
Vitra Panton Chair - Bordeaux

Prijzen Vitra Panton Chair - Bordeaux

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
Vitra Panton Classic Chair Zwart

Prijzen Vitra Panton Classic Chair Zwart

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk

In welke Vitra Panton Chair investeer jij?

Nu je de verschillen kent tussen de Vitra Panton Chair en de Panton Classic Chair is het de vraag welke jij gaat kopen. Wij vinden zoals gezegd de Panton Classic Chair door alle prachtige details en de geschiedenis ervan mooier dan de gewone Panton Chair. Maar smaken (en budget!) verschillen natuurlijk. De prijs van de Panton Chair is veel gunstiger dan de prijs van de klassieker, en je kan hem zowel binnen als buiten gebruiken. Welke je ook kiest, beide zijn in veel verschillende uitvoeringen beschikbaar die je allemaal in designfinder terugvindt. Per Panton Chair vergelijk je gemakkelijk de online beschikbare prijzen en investeer je in design tegen de beste prijs. Ook zet je je favorieten met een druk op de knop op je persoonlijke wishlist en kan je een prijsalert maken. Zo ben je altijd op de hoogte van de laagste prijs en shop je zonder moeite binnen je budget. Wij zijn benieuwd naar je keuze! Deel je je gestylde aankoop met ons op social media door #mydesignweb te gebruiken?

Bekijk Panton Chairs

Beeld: © Verner Panton Design AG, vitra.com en @witte_huis

Terug naar het overzicht

  • Ligne Roset
  • String
  • Moooi
  • Hay
  • Foscarini
  • Fritz Hansen
  • Driade
  • Muuto
  • USM
  • Louis Poulsen
  • Artifort
  • Artemide
  • Tom Dixon
  • Vitra
  • FLOS
  • Kartell
  • Knoll
  • &Tradition

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.